Sfaturi practice

Cum trebuie să procedați în cazul în care vă confruntați cu un deces în familie?

În momentul în care se întâmplă să pierdem pe cineva apropiat este foarte important să ne păstrăm calmul. Dacă decesul a survenit în altă țară, atunci ne confruntăm cu un proces de repatriere decedați.

Pentru a organiza serviciul de repatriere și înmormântare în România, noi vă putem consilia cu tot ceea ce este de făcut și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru ca serviciul de repatriere să decurgă normal.

În cazul în care decesul are loc acasă, va trebui să chemați medicul de familie care va elibera certificatul constatator de deces. În cazul în care decesul are loc în spital, personalul medical se va ocupa de întocmirea acestui document.

Constatatea decesului în străinătate

Constatarea decesului în orice țară din UE trebuie efectuat nu înainte de 15 ore de la ora decesului și nu mai târziu de 30 de ore de către un medic specialist, desemnat în acest sens.

Dacă decesul are loc acasă este necesar să anunțați medicul de familie pentru eliberarea documentului care să ateste constatarea decesului. Dacă decesul are loc în spital, persoana decedată va rămâne sub observație încă aproximativ 2 ore, iar mai apoi este transferată la morgă.

Cele menționate mai sus sunt valabile doar în cazul unei morți naturale.

Intrați în contact cu o firmă de repatrieri decedați internațională

Contactați o firmă de servicii repatrieri decedați internațională cu experiență și care este acreditată de autoritățile din țara unde a avut loc decesul. După ce ați stat de vorbă cu cel puțin 2-3 firme de repatriere decedați internaționale, cu siguranță veți avea ideile destul de clare despre cum puteți înfrunta situația.

Există sicrie de repatriere și sicrie de înmormântare?

Răspunsul este că nu, Nu există. Nu acceptați achiziția a 2 sicrie.

Există firme de repatrieri care încearcă să vândă clienților 2 sicrie sub pretextul faptului că unul este pentru repatriere, iar cel de-al doilea pentru înmormântare.

Scopul acestora este acela de a recupera sicriul de repatriere pentru ca mai apoi să îl refolosească. Un lucru total lipsit de bun simț, dar și contra legislației.

Sicriul cu care se face repatrierea trebuie să fie nou. În acesta se pot face ceremonia religioasa și înmormântarea fără niciun fel de impediment.

Ce este pașaportul mortuar?

Pașaportul mortuar este documentul prin care o persoană decedată poate fi repatriată în ţara de origine şi care trebuie să însoţească sicriul pe durata transportului. Acesta se eliberează de către oficiile consulare sau primăriile pe raza cărora a avut loc decesul.

În momentul sosirii la destinaţie, prin prezentarea către autorități a pasaportului mortuar și al celorlalte documente privind serviciul de repatriere decedați din țara de sosire, se va elibera actul de deces românesc în teritoriul unde are loc înmormântarea. În cazul în care ați optat pentru serviciul de incinerare a persoanei decedate pe teritoriul statului unde a avut loc decesul, pentru transportul urnei cu cenușa din țara respectivă nu mai este necesară întocmirea pașaportului mortuar.

Cât costă un transport funerar de la locul decesului până în România?

Costul unui transport funerar este influențat de serviciile cerute de dumneavoastră, de tipul de sicriu, taxele comunei din țara unde a avut loc decesul, taxele serviciului de poliție mortuara/sanepid, eventualele taxe consulare, costul la urgență a apostilei, costurile serviciilor de îmbălsămare, distanța în kilometri.

Indiferent de firma pe care o alegeți, va trebui să îi rugați să vă prezinte și să vă confirme în scris prin email costul tuturor serviciilor cerute de dumneavoastră.

Ce este conservarea corpului? Este obligatorie sau nu în cazul unei repatrieri din străinătate?

Conservarea chimică a corpului este obligatorie în cazul repatrierilor de decedați  și poate fi realizată în 2 moduri: Îmbălsămare/Tanatopraxi sau Injecție cu Formaldeidă de 500 ml.

Ce este injecția cu Formalină?

Injecția cu Formalină este un tratament chimic antiputrefacție care este obligatoriu în anumite țări și fără de care nu se primește acordul din partea Poliției Mortuare de punere a sigiliilor pe sicriu pentru efectuarea repatrierii.

Această intervenție chimică este o intervenție de bază și se aplică la orice persoană decedată care trebuie să fie transportată pe o distanță mai mare de 100 de km de la locul decesului în localitatea unde va avea loc înmormântarea, indiferent de țara de destinație.

Ce este Tanatopraxia?

Aceasta constă într-un tratament postmortem și presupune îngrijiri ale trupului prin igienizare și conservare. Tehnicile tanatologice sunt tratamente igienice de mare fineţe, absolut necesare în sectorul funerar şi cimiterial. Acestea constau în injectarea în sistemul arterial a unui fluid de conservare şi într-o serie de tratamente estetice aplicate corpului, care permit menţinerea unui aspect exterior plăcut timp de mai multe zile (cca. 10-15) de la data decesului, amânând pentru o vreme instalarea procesului de descompunere.

Un aspect important, demn de semnalat, este acela că prin apelarea la tehnica tanatologică se garantează transformarea naturală a corpului în ţărână în maximum 10 ani, în vreme ce fără tratare corespunzătoare acest proces se definitivează abia după 40 sau, în unele cazuri, chiar după 80 de ani de la înmormântare.

Ce este Autopsia și în ce condiții se efectuează?

Autopsia este procesul de examinare medicală a unui corp neînsuflețit, în scopul determinării cauzelor decesului. De regulă, examinarea este efectuată în cazul deceselor subite survenite în condițiile unei stări de sănătate aparent bune sau la cererea familiei decedatului. Spre deosebire de legist, un medic nu poate solicita efectuarea autopsiei fără a obține în prealabil acordul familiei persoanei decedate.

Există 2 tipuri de autopsie:

– Autopsia clinică: se efectuează de regulă în spital pentru determinarea cauzelor decesului (când se bănuiește că acestea sunt de ordin medical).

– Autopsia legală: diferă de cea din spital din punct de vedere al scopului. Plecând de la determinarea cauzei de deces, pe cât posibil, medicul legist trebuie să stabilească și maniera morții (naturală, accident, sinucidere etc.), identitatea decedatului (în cazul în care nu este cunoscută) și ora decesului.

Incinerarea în străinătate și transportul urnei cu cenușă în România

Incinerarea persoanei decedate se poate realiza numai în conformitate cu legislația țării respective, apelând la serviciile unei firme de pompe funebre.

Nu este necesar ca transportul urnei cu cenușă către România să fie făcut de o firmă specializată în transporturi funerare. Legea comunitară permite ca transportul urnei cu cenușă din orice țară europeană către România să fie efectuat și cu automobilul personal având asupra dumneavoastră documentele de transport necesare în astfel de cazuri.

Repatrieri Caritabil asigură transportul urnei cu cenușă din orice țară din lume până la destinație în România, sau prin ridicare directă a urnei din aeroport de către un membru al familiei.

Predarea urnei și a documentelor se va face în baza unui act de predare-primire și numai în prezența unui membru al familiei sau a unei persoane împuternicită notarial de către familie.

Atenție la detalii precum...

Nu acceptați să discutați cu persoanele care vă abordează la morgă sau pe coridoarele spitalului. Aceștia pot fi interesați doar de banii dvs., nu să vă ofere ajutor în rezolvarea situației.

Pentru a putea lua o decizie corectă, vă sfătuim să apelați la o firmă de repatrieri serioasă care să vă răspundă direct și concret în scris, la orice întrebare aveți.

Evitați să colaborați cu firme care refuză să vă trimită în scris contractul sau factura proformă care să conțină toate serviciile discutate și aprobate.

Nu acceptați să vi se propună un “sicriu de repatriere închiriat”. Aceasta este o metodă prin care persoanele neserioase vă încarcă nota de plată, iar la sosirea în România vor încerca să vă vândă un alt sicriu. Trebuie reținut faptul că un sicriu de repatriere nu poate fi refolosit, este contrar legii și în primul rând este contrar bunului simț.

Contact Rapid

Formular de contact

    Câmpurile semnalizate cu (*) sunt necesare pentru trimiterea acestui formular. Ne ajută în analizarea și pregătirea situației încă dinainte să ne auzim la telefon cu detaliile.

    Contact Rapid

    Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numerele de telefon (004) 0747 610 339 (RO) / (0039) 380 232 8242 (IT) sau puteți completa formularul de contact, accesând butonul alăturat.